Αυτό το άρθρο είναι 88 μηνών

Θερίζει στη Βόρεια Ελλάδα το έντομο Diabrotica που προσβάλλει τα καλαμπόκια

Αντιμέτωποι με το έντομο Diabrotica βρίσκονται οι παραγωγοί αραβοσίτου στους Νομούς Σερρών και Δράμας, οι οποίοι κάνουν λόγο για τη σοβαρότερη καταστροφή μετά το 2011, που ο συγκεκριμένος εχθρός έκανε την εμφάνισή του. Μάλιστα, όπως μας επισημαίνουν, το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στις περιοχές που δεν εφαρμόζεται αμειψισπορά, ενώ μεγάλη αναμένεται να είναι η μείωση της παραγωγής.
05/07/2017
4' διάβασμα
therizei-sti-voreia-ellada-to-entomo-diabrotica-pou-prosvallei-ta-kalabokia-90354

Για ολοκληρωτική καταστροφή από τον εχθρό Diabrotica κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών, Παύλος Αραμπατζής. «Δεν υπάρχει φυτό που να μην έχει προσβληθεί από το έντομο. Η λογική της καταπολέμησης εκτός από τα ραντίσματα είναι η αμειψισπορά, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να εφαρμόζεται παντού. Σέρρες και Δράμα έχουν μεγάλο πρόβλημα, όπου η καλλιέργεια φτάνει τα 300.000 στρέμματα», επισημαίνει ο κ. Αραμπατζής. Και προσθέτει: «Το πρόβλημα δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά έχει γιγαντωθεί. Εκτιμούμε ότι από το 2011 που εμφανίστηκε για πρώτη φορά, φέτος έχει τη μεγαλύτερη έξαρση».

Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Πεταλάς, προϊστάμενος στο εργοστάσιο ζωοτροφών του ΑΣ «Ένωση» Αγροτών Σερρών, μας επισημαίνει σχετικά: «Το πρόβλημα εμφανίζεται πιο έντονο στις μονοκαλλιέργειες. Όταν δηλαδή οι παραγωγοί δεν κάνουν αμειψισπορά, το πρόβλημα συσσωρεύεται και μεγαλώνει. Για παράδειγμα, στην περιοχή του Σιδηροκάστρου, που οι αγρότες εφαρμόζουν αμειψισπορά (καλαμπόκι, βαμβάκι, φιστίκια κ.ά.) το πρόβλημα δεν είναι τόσο σημαντικό.

diabrotica-entomo-kalampoki
Aπό το 2011 που εμφανίστηκε για πρώτη φορά, φέτος έχει τη μεγαλύτερη έξαρση

Στη Νιγρίτα, όμως που είναι αναπτυγμένη η κτηνοτροφία και οι παραγωγοί καλλιεργούν συνεχώς καλαμπόκι, η εικόνα είναι διαφορετική. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι τις προηγούμενες ημέρες συμμετείχα σε επιτόπιους ελέγχους με γεωπόνους και διαπιστώθηκε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα στα χωράφια». Και καταλήγει: «Τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν είναι κυρίως προληπτικά. Αν το πρόβλημα εκδηλωθεί, δύσκολα αντιμετωπίζεται».

Το έντομο Diabrotica

Το έντομο Diabrotica virgifera LeConte ανήκει στα κολεόπτερα της οικογένειας Chrysomelidae. Οι προνύμφες (κάμπιες), είναι λευκοκιτρινωπές με καφέ κεφαλική κάψα και μπορούν να φτάσουν τα 10-18 mm σε μήκος. Τα ενήλικα (σκαθάρια) έχουν μήκος που φτάνει τα 5-6 mm με πρασινοκίτρινο χρωματισμό. Επιμήκεις ραβδώσεις διαφόρων σχημάτων υπάρχουν στα έλυτρα. Οι μηροί του εντόμου είναι χρώματος λαμπερού μαύρου ή ωχρού, με την εξωτερική πλευρά λαμπερού μαύρου.

  • Τη ζημιά την κάνουν οι προνύμφες (κάμπιες) των εντόμων.
  • Οι προνύμφες σε νεαρή ηλικία τρέφονται και την ημέρα, ενώ αργότερα τρέφονται αποκλειστικά τη νύχτα.
  • Συνήθως ακολουθούν τις γραμμές και κόβουν τα στελέχη των νεαρών φυτών του καλαμποκιού στη βάση τους.
  • Προσβάλλουν μόνο τα υπόγεια μέρη των φυτών.
  • Τρώνε τους σπόρους που σπάρθηκαν ή τα νεαρά φυτά κατά το φύτρωμα, ή εισχωρούν στη ρίζα των μεγαλύτερων φυτών, τρώγοντας το εσωτερικό της.
  • Αποτέλεσμα της προσβολής είναι η δημιουργία κενών στο χωράφι.
  • Σε πολύ σοβαρές προσβολές μπορεί να χρειαστεί επανασπορά.
  • Οι προνύμφες καταστρέφουν το ριζικό σύστημα (πλάγιες ρίζες), με αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να στηριχτούν επαρκώς και να πλαγιάζουν.
  • Ομάδες πλαγιασμένων φυτών που στηρίζονται το ένα πάνω στο άλλο μπορούν να αποτελέσουν μια πρώτη ένδειξη της παρουσίας του εντόμου.
  • Οι μεγαλύτερες προνύμφες ορύσσουν στοές στο εσωτερικό της ρίζας. Η παρουσία στοών αποτελεί κατά κάποιο τρόπο χαρακτηριστικό σύμπτωμα προσβολής από το έντομο, αν και μπορεί να οφείλεται και σε άλλα αίτια.
  • Τα ενήλικα καταστρέφουν τον σπάδικα και το φύλλωμα, χωρίς τα συμπτώματα να είναι χαρακτηριστικά της προσβολής από το συγκεκριμένο είδος.

Τρόποι καταπολέμησης

Η αντιμετώπιση του εντόμου μπορεί να γίνει σε εθελοντική βάση, με τις ακόλουθες συνιστώμενες ενέργειες:

  1. Η αμειψισπορά πρέπει να προτιμάται χάρη στην υψηλή αποτελεσματικότητα
  2. Η χρήση εντομοκτόνων να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες ορθής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων
  3. Χρήση παραγόντων βιολογικού ελέγχου
  4. Προσαρμογή της ημερομηνίας σποράς του αραβοσίτου ώστε η βλάστηση να μη συμπίπτει με την εκκόλαψη των προνυμφών
  5. Καθαρισμός γεωργικών μηχανημάτων και αφαίρεση των αυτοφυών φυτών αραβοσίτου και άλλα μέτρα υγιεινής
  6. Η παρακολούθηση της παρουσίας του Diabrotica, ώστε να διαπιστώνεται η ανάγκη και η κατάλληλη χρονική στιγμή για προστατευτικές ενέργειες.

diabrotica-entomo-kalampoki2

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: