Το φθινόπωρο η δημοπράτηση του σφαγείου Φερών
Ανήσυχοι είναι οι κτηνοτρόφοι του Νότιου Έβρου για τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του δημοτικού σφαγείου Φερών. Εξάλλου, τον προβληματισμό τους και την αντίδρασή τους εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στις 27 Αυγούστου με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Φερών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Κτηνοτρόφων Αλεξανδρούπολης Κώστα Δουνάκη, τον περασμένο Σεπτέμβρη ο δήμαρχος είχε ανακοινώσει ότι προχωρούν στα τεύχη δημοπράτησης. «Δεν είπε ότι η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υποδομών, που είναι η δημόσια αρχή για τις διακηρύξεις των τευχών δημοπράτησης, δεν μπορεί να τα ετοιμάσει λόγω αλλαγής της νομοθεσίας. Περιμέναμε μέχρι το τέλος του 2017 να είναι στον αέρα, ώστε να ενδιαφερθούν οι ανάδοχοι». Θεωρώντας αδικαιολόγητη την καθυστέρηση, επεδίωξαν τον διάλογο και έμαθαν ότι δημοπρατείται το φθινόπωρο. «Στηρίζουμε τη δημοτική αρχή, επιδιώκουμε να βοηθήσουμε από την πλευρά μας, ώστε να λυθεί γρηγορότερα το πρόβλημα», δηλώνει, θυμίζοντας πως το έργο αναμενόταν να ξεκινήσει το 2013 από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης που προχώρησε σε δανειακή σύμβαση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ύψους 2.900.000 ευρώ.
Ο δήμος άρχισε τον σχεδιασμό το 2011 με την πρόθεση εξαγοράς του εργοστασίου της πρώην αλλαντοβιομηχανίας ΘΡΑΚΗ, συμπεριλαμβανομένου του σφαγείου, που ναυάγησε. Το 2012 ξεκίνησε προσπάθεια μελέτης κατασκευής του σφαγείου και η δημοτική αρχή είχε ορίσει μέχρι το 2014 να έχει ολοκληρωθεί για να δημοπρατηθεί το έργο. «Φτάσαμε στο 2018 με μη δημοπρατημένο έργο. Απαιτούνται άλλα τρία χρόνια κατασκευής, συμπεριλαμβανομένης της δημοπράτησης, επομένως θα περαιωθεί το 2022. Ο δήμαρχος μετέφερε ότι από την υπογραφή της σύμβασης απαιτούνται 1,5-2 χρόνια», περιγράφει ο κ. Δουνάκης, εκτιμώντας ότι ο χρόνος είναι μεγάλος και δεν γνωρίζουν τι θα έχει απομείνει από το ζωικό κεφάλαιο.
Ο Νότιος Έβρος μετρά 6.000 βοοειδή και περίπου 50.000 αιγοπρόβατα, εκ των οποίων τα περισσότερα σφάζονται το Πάσχα και κατευθύνονται κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα. Η απουσία σφαγείου προκαλεί προβλήματα σε κτηνοτρόφους και κρεοπώλες. «Ένα σφαγείο στον Νότιο Έβρο είναι απαραίτητο για την υποστήριξη της κτηνοτροφίας, καθώς θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στις τιμές και τη ζήτηση των προϊόντων», εξηγεί. Οι κτηνοτρόφοι καταφεύγουν στην Ορεστιάδα, την Κομοτηνή και την Ξάνθη, με αποτέλεσμα το κόστος και ο χρόνος εξυπηρέτησης ν’ αυξάνονται.