Αυτό το άρθρο είναι 77 μηνών

Τεχνολογική ασπίδα προστασίας των µελισσών από την βαρρόα (video)

27/05/2018
4' διάβασμα
technologiki-aspida-prostasias-ton-µelisson-apo-tin-varroa-video-125196

HΗ βαρρόα, το µικροσκοπικό, παρασιτικό αρθρόποδο που συγκαταλέγεται στα ακάρεα, η µη ορθολογική χρήση των χηµικών και η κλιµατική αλλαγή είναι µόνο µερικές από τις απειλές που έχουν να αντιµετωπίσουν οι µελισσοκόµοι σήµερα για να προστατέψουν τα µελίσσια τους από τον αφανισµό. Μέχρι στιγµής, η καταπολέµηση της βαρρόα γινόταν µέσω χηµικών ουσιών. Αυτές µπορούν να εφαρµοστούν µόνο µετά τη συγκοµιδή του µελιού, επηρεάζοντας την ποιότητα του κεριού και τη γεύση, σύµφωνα µε τον καθηγητή του Πανεπιστηµίου Τεχνολογίας της Βιέννης, Wolfgang Wimmer. Αναφέρει, ωστόσο, πως ένας τρόπος να καταπολεµηθεί η βαρρόα, χωρίς τη χρήση χηµικών, είναι η θερµική επεξεργασία.

Θερµική επεξεργασία

Οι µέλισσες περνούν από µια διαδικασία µεταµόρφωσης που δεν διαφέρει από αυτήν της κάµπιας και της πεταλούδας.

Οι µέλισσες, που ονοµάζονται προνύµφες, ζουν σε ειδικά κύτταρα της κυψέλης µετά τη γέννησή τους και τροφοδοτούνται από τις άλλες µέλισσες. Όταν πάρουν αρκετό λίπος, οι παλιές µέλισσες σφραγίζουν το κελί, παγιδεύοντας τις προνύµφες στο εσωτερικό, όπου περιστρέφουν ένα κουκούλι και αρχίζουν να µεταµορφώνονται σε ενήλικες. Ωστόσο, η βαρρόα παγιδεύεται µαζί τους.

Ο καθηγητής διαπίστωσε ότι εάν τα σφραγισµένα κύτταρα εκτίθενται σε υψηλές θερµοκρασίες, η βαρρόα πέθαινε, ενώ οι µέλισσες των προνυµφών επιβίωναν χωρίς να πάθουν κάποια ζηµιά.

Χρησιµοποιώντας το εύρηµα αυτό, ανέπτυξε το «Varroa Controller», ένα µηχάνηµα το οποίο µπορεί να εφαρµόσει θερµική επεξεργασία σε 20 κυψέλες σφραγισµένων κυττάρων κάθε φορά και να σκοτώσει τα ακάρεα σε δύο ώρες. «Είµαστε στην αγορά εδώ και οκτώ χρόνια µε το προϊόν µας. Γνωρίζουµε τους µελισσοκόµους που ξεκίνησαν την εφαρµογή στις κυψέλες τους σχεδόν από την πρώτη στιγµή που κυκλοφόρησε, και δεν έχασαν ποτέ ούτε µία κυψέλη λόγω της βαρρόα», δήλωσε ο καθηγητής W. Wimmer, ο οποίος µέσω της εταιρείας ECODESIGN ετοιµάζεται να προωθήσει το µηχάνηµα σε νέες αγορές.

Ωστόσο, η βαρρόα δεν είναι η µόνη απειλή για την υγεία των κυψελών. Ο καιρός, τα χηµικά και οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι όλες πιθανές απειλές. Οι χώρες της ΕΕ χάνουν το 1/3 του πληθυσµού των µελισσών κάθε χρόνο και οι µελισσοκόµοι πρέπει να είναι όλο και πιο προσεκτικοί, για να διασφαλίσουν την επιβίωση των πληθυσµών.

Για να αντιµετωπιστεί αυτό, η γαλλική νεοσύστατη εταιρεία Bee Angels έχει σχεδιάσει ένα νέο σύστηµα αποµακρυσµένης παρακολούθησης, το οποίο στέλνει ειδοποιήσεις σε πραγµατικό χρόνο στους µελισσοκόµους, µέσω µιας εφαρµογής smartphone, επιτρέποντάς τους να αντιδρούν αµέσως στα προβλήµατα.

Διαβάστε Ακόμη: Μέθοδος καταπολέμησης της βαρρόα με 95% επιτυχία

Η παρουσία παρασίτων είναι µόνο ένας από τους παράγοντες που παρακολουθεί η συσκευή, καθώς περιλαµβάνει αισθητήρες για να παρέχει στους µελισσοκόµους συνεχείς, ενηµερωµένες πληροφορίες σχετικά µε τον καιρό, την ατµοσφαιρική πίεση και την ένταση του φωτός. Οι µετρήσεις θερµοκρασίας και υγρασίας µιας κυψέλης καθορίζουν το επίπεδο κόπωσης των µελισσών, ενώ µέσω βίντεο καταγράφεται η παρουσία παρασίτων.

Το Bee Angels εργάζεται τώρα για την κατασκευή νέων αισθητήρων και την εφαρµογή ηλιακών συλλεκτών για την τροφοδοσία του συστήµατος. Οι µελισσοκόµοι που χρησιµοποιούν ήδη τη συσκευή αναφέρουν στο ευρωπαϊκό περιοδικό έρευνας και καινοτοµίας ότι µπορούν να µειώσουν τη συνολική θνησιµότητα των µελισσών κατά 40% και να εξοικονοµήσουν µέχρι και 1.500 ευρώ ετησίως.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: