Αυτό το άρθρο είναι 89 μηνών

Βάζουν το χέρι στην τσέπη για ποιοτικό σκληρό σιτάρι οι ντόπιοι μύλοι

10/08/2017
3' διάβασμα
vazoun-to-cheri-stin-tsepi-gia-poiotiko-skliro-sitari-oi-ntopioi-myloi-87580

Το μότο «η ποιότητα πληρώνεται» φαίνεται να ακολουθεί πλέον η εγχώρια αγορά στο σκληρό, καθώς σιτάρια με καλά ειδικά βάρη και υψηλά υαλώδη αγοράζονται με σημαντικό premium από μύλους και εμπόρους που επιθυμούν με τον τρόπο αυτόν να καλύψουν το ποιοτικό έλλειμμα που παρουσιάζει η φετινή σοδειά.

Από την τάση αυτή, που είχε διαφανεί από τις πρώτες κιόλας μέρες του αλωνισμού, βγαίνει εκ των πραγμάτων κερδισμένη η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα περιοχές όπως η Κοζάνη, η Καστοριά και η Νεάπολη, που οι βροχές είτε ήταν συγκριτικά λιγότερες είτε δεν «πρόλαβαν» να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στο προϊόν. Αντίθετα, στη Θεσσαλία το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής είναι υποβαθμισμένο, αναγκάζοντας πολλούς εμπορικούς οίκους της περιοχής να βγουν έξω από τα γεωγραφικά όρια της περιφέρειάς τους, προκειμένου να βρουν ποιοτική πρώτη ύλη, καταβάλλοντας όμως και το ανάλογο αντίτιμο. Είναι ενδεικτικό ότι γνωστές εμπορικές επιχειρήσεις του θεσσαλικού κάμπου, όπως Ζέικος, Βουλγαράκης και Καραγιώργος, «χτύπησαν» τις τελευταίες εβδομάδες σημαντικές ποσότητες (περί τους 300-400 τόνους έκαστος) από αποθήκες παραγωγών στη Μακεδονία με τιμές 24 και 25 λεπτών το κιλό. Άλλοι Βορειοελλαδίτες παραγωγοί αναφέρουν στην «ΥΧ» ότι έχουν δεχθεί κρούσεις ακόμα και για 27 λεπτά το κιλό.

Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω άνοδο των τιμών –πάντα για τα πολύ καλά σιτάρια– δεδομένου ότι αρκετοί μύλοι έχουν πραγματοποιήσει εισαγωγές σκληρού από τη Γαλλία με 28 και 29 λεπτά το κιλό. Οι χαμηλότερες ποιότητες, πάντως, εξακολουθούν να πληρώνονται με 17 ή 18 λεπτά το κιλό, ενώ στη Θεσσαλία, παρά την πρόσκαιρη «αναταραχή» μεταξύ των εμπόρων που προκάλεσαν τα 22 λεπτά το κιλό που έδωσε για μια –σχετικά μικρή ποσότητα– ο ΑΣ Πλατύκαμπου, οι υψηλότερες τιμές που ακούγονται, αυτήν τη στιγμή, δεν ξεπερνούν τα 21 λεπτά το κιλό. Την ίδια ώρα, στο μέτωπο των εξαγωγών, η όποια κινητικότητα συνεχίζει να κινείται σε φιλολογικό επίπεδο, με παράγοντες του κλάδου να τοποθετούν το κλείσιμο των πρώτων συμβολαίων κοντά στον Δεκαπενταύγουστο.

Στο μεταξύ, η διεθνής αγορά εξακολουθεί να κινείται ανοδικά, με το IGC (Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών) να κάνει λόγο σε πρόσφατο δελτίο του για «ισχυρά κέρδη στο σκληρό μέσα στον Ιούλιο» εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί γύρω από τις παραγωγές, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, μεγάλων εξαγωγικών χωρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει το Συμβούλιο, οι μέσες τιμές στην ΕΕ τον προηγούμενο μήνα, με σημείο αναφοράς το γαλλικό λιμάνι La Pallice, έφτασαν τα 315 δολάρια/τόνο, σημειώνοντας άνοδο 33 δολαρίων/τόνο.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: