Βιομηχανική ντομάτα: Με βαριά καρδιά η συλλογή των όψιμων στη Θεσσαλία
Για τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον, κάνουν λόγο οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας της Θεσσαλίας, θεωρώντας δεδομένο ότι, εφόσον δεν υπάρξει στήριξη από τη βιομηχανία, την επόμενη χρονιά τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν θα είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με φέτος.
Μέχρι στιγμής, έχει συγκομιστεί σχεδόν το 60% της παραγωγής και αυτές τις μέρες ξεκινά η συλλογή των όψιμων ποικιλιών. «Η κατάσταση είναι δραματική. Μια στρεμματική απόδοση της τάξης των 10 τόνων θεωρείται φέτος καλή, όταν πέρυσι τα ίδια χωράφια έφταναν μέχρι και τους 15 τόνους το στρέμμα», λέει στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος της ομάδας βιομηχανικής ντομάτας του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, Παναγιώτης Καλογιάννης. Η μεγάλη πλειοψηφία, βεβαίως, όπως ο ίδιος προσθέτει, «βλέπει» πολύ μικρότερες παραγωγές, ενώ ο ίδιος προσωπικά δεν κατάφερε να συγκομίσει πάνω από 4 τόνους το στρέμμα.
«Όταν μπαίνουν μέσα 250-300 ευρώ το στρέμμα, πολύ δύσκολα οι μεσαίοι παραγωγοί που καλλιεργούν από 40 έως 100 στρέμματα θα μπορέσουν να βάλουν και του χρόνου βιομηχανική. Οι εκτάσεις θα είναι κατά πολύ μειωμένες, αν η μεταποίηση δεν ανεβάσει την τιμή της πρώτης ύλης», συμπληρώνει ο συνομιλητής μας και επισημαίνει ότι ο συνεταιρισμός μέσα στον Σεπτέμβριο θα επιδιώξει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να βρεθεί μια λύση για να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των παραγωγών.
Παρόμοια είναι η εικόνα που μας μεταφέρει ο Γιώργος Δρόσος, μέλος της διοίκησης του ΘΕΣΤΟ. «Δυστυχώς, οι προβλέψεις μας επιβεβαιώθηκαν. Εκτός από τους μεσαίους, και οι μεγάλοι παραγωγοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Μαζί με τις εκτάσεις, αυξάνεται και η χασούρα», σχολιάζει. «Με δεδομένο ότι η κατάσταση πλέον είναι γνωστή σε όλους, το βασικότερο είναι να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ με συνοπτικές διαδικασίες και να καλύψει το μέρος του καθαρού εισοδήματος των καλλιεργητών που έχει χαθεί. Το ζητούμενο είναι κάθε αγροτικό νοικοκυριό να είναι βιώσιμο και να μπορέσει να καλλιεργήσει και την επόμενη χρονιά», υπογραμμίζει.
Ο ίδιος ωστόσο κρατάει… μικρό καλάθι, δεδομένου ότι, κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο κ. Κουρεμπές «υπενθύμισε» στους εκπροσώπους των παραγωγών ότι «τα οικονομικά του οργανισμού δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση».