Χειρότερη από πέρυσι η χρονιά για τους καζανάρηδες της Κρήτης
Αντίστροφα μετράνε οι καζανάρηδες σε ολόκληρη την Κρήτη τις ημέρες για την ολοκλήρωση της αποσταγματικής περιόδου, με τις εκτιμήσεις ωστόσο να μην αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς από τις 3 χιλιάδες περίπου πράξεις απόσταξης που καταγράφηκαν πέρυσι, δίνοντας στο προϊόν μια δυναμική που ξεπέρασε τους 150 τόνους στον Νομό Ηρακλείου, η φετινή μείωση αναμένεται να «σταματήσει» την παραγωγή στους 100-110 τόνους, με το ίδιο να ισχύει και στους άλλους νομούς. «Είναι μια εξέλιξη που λίγο έως πολύ την αναμέναμε, γνωρίζοντας ότι έχουμε να κάνουμε με μια χρονιά που δεν υπήρχαν οι ποσότητες σταφυλιών που θα επιθυμούσαμε. Ελπίζαμε βέβαια μέχρι τελευταία στιγμή, δυστυχώς όμως οι άσχημες προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Ν. Ηρακλείου, Στάθης Φραγκιαδάκης.
Όπως αναφέρει στην «ΥΧ», σε ένα ποσοστό που ξεπέρασε το 90%, τα «ρακοκάζανα» στο Ηράκλειο άνοιξαν κανονικά, ωστόσο οι ποσότητες σε «στράφυλα» ήταν περιορισμένες. Στο Ηράκλειο λειτουργούν νόμιμα (έχοντας τη σχετική άδεια) 180/190 ρακοκάζανα, στα Χανιά ο αριθμός τους φτάνει τα 130, στο Λασίθι περίπου 70 και στο Ρέθυμνο περίπου 60. «Είναι περίπου 450 ρακοκάζανα σε όλη την Κρήτη που θα λειτουργούν μέχρι τις 10 του Δεκέμβρη εκτός από κάποια που θα παραμείνουν ανοιχτά εξαιτίας των περιοχών που βρίσκονται ένα επιπλέον δεκαήμερο, αφού έχει να κάνει με την πρωιμότητα των καλλιεργειών. Εκείνο όμως που μας προβληματίζει δεν είναι ο περιορισμός μιας συγκεκριμένης χρονιάς σε ό,τι αφορά την ποσότητα, αλλά κυρίως ότι το ίδιο το προϊόν δεν εμφανίζει τη δυναμική που έδειχνε να έχει», εξήγησε ο κ. Φραγκιαδάκης, σημειώνοντας ότι η κρίση που μέχρι πρότινος είχε στρέψει το ενδιαφέρον σε παραδοσιακά ποτά, δείχνει ότι πλέον γυρίζει την πλάτη και σε αυτά. «Η αλήθεια είναι ότι το προϊόν χρειάζεται στήριξη και μάλιστα όχι μόνο από εμάς τους ίδιους. Είναι και θέμα της πολιτείας, το οποίο πρέπει να το δει σοβαρά», μας τόνισε.
Άλλωστε, στην Κρήτη, ένα μεγάλο μέρος νέων έχει στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως στην περίπτωση του Παύλου Κουτεντάκη από τη Γέργερη, που φιλοξένησε την «ΥΧ» στο ρακοκάζανό του στην περιοχή. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε να κρατάμε την παράδοση και να στηρίζουμε το προϊόν. Χρειάζεται όλος ο πρωτογενής τομέας στήριξη, όμως και αυτό δεν χωράει άλλη αναβολή», είπε, επιφυλάσσοντας ένα τρικούβερτο γλέντι που τα είχε όλα. Από ρακή, λύρα, καλό φαγητό και… ασκομαντούρα!