Αυτό το άρθρο είναι 99 μηνών

Χέρι – χέρι με Αίγυπτο η Ελλάδα για τον τομέα Αλιείας/Ιχθυοκαλλιεργειών

08/09/2016
1' διάβασμα
cheri-cheri-me-aigypto-i-ellada-gia-ton-tomea-alieias-ichthyokalliergeion-49547

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και το αιγυπτιακό υπουργείο Γεωργίας στον τομέα των Εγγείων Βελτιώσεων, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, κατατέθηκε προς κύρωση στη Βουλή. Με το συγκεκριμένο μνημόνιο οι δύο χώρες καλούνται να σχηματίσουν μεικτή επιτροπή για αμοιβαία οφέλη και συνεργασία.

Όπως περιγράφεται στην αιτιολογική έκθεση, που αφορά στο συγκεκριμένο μνημόνιο, επιδιώκεται η ενίσχυση της καλής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών με στόχο την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, την επισιτιστική ασφάλεια και την οικονομία, την επιθυμία της προστασίας και της ορθολογικής χρήσης των έμβιων πόρων, ερευνών και μελετών για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες. Οι δυο χώρες με το συγκεκριμένο μνημόνιο μπορούν να συγκροτούν αμοιβαία προγράμματα κατάρτισης ν΄ανταλλάσσουν πληροφορίες και στατιστικά δεδομένα και η συνεργασία αυτή μπορεί να διευρυνθεί, εφ΄όσον το επιθυμούν.

Η Αίγυπτος έχει αναπτυγμένη παραγωγή αλιευμάτων, εκ των οποίων η εγχώρια παραγωγή αφορά κατά 30% σαρδέλα, 6% γαύρο, 3% γόπα και περίπου 30 είδη είναι εμπορεύσιμα αλλά μαστίζεται σύμφωνα με διεθνείς εκθέσεις, από την παράνομη αλιεία.

Ήδη από το 1999 έχει απαγορευτεί η αλίευση σφουγγαριών και εν μέρει οι ψαράδες έχουν στραφεί σε σαλιγκάρια και αχιβάδες. Υπάρχει αλιεία στα εσωτερικά νερά και γενικότερα μακροχρόνια παραδοσιακή αλιεία και από τα σημαντικά είδη είναι τα τιλάπια, τα γατόψαρα κ.ά. στην περιοχή του Νείλου ενώ οι λίμνες της αντιμετωπίζουν και προβλήματα ευτροφισμού.

Άννα Στεργίου

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: