Αυτό το άρθρο είναι 88 μηνών

Χρήση λυματολάσπης για λίπανση χωραφιών στην Ορεστιάδα από το ΔΠΘ

Τα πρώτα συμπεράσματα στο χωράφι ήταν θετικά και δίνουν τη δυνατότητα για την καλύτερη αξιοποίηση των αστικών λυμάτων
27/06/2017
3' διάβασμα
chrisi-lymatolaspis-gia-lipansi-chorafion-stin-orestiada-apo-to-dpth-89141

Πολύ καλά αποτελέσματα παρουσιάζει η χρήση ιλύος του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Ορεστιάδας που εφάρμοσε πειραματικά η Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ορεστιάδα.

Το Πανεπιστήμιο χρησιμοποίησε πειραματικά την ιλύ σε καλλιέργειες μαλακού σιταριού, αραβόσιτου και ξερικού ηλίανθου και πρόσφατα συμφώνησε με τον δήμο να αξιοποιηθεί λυματολάσπη από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑ Ορεστιάδας.

Ο δήμος χρηματοδοτεί την έρευνα, διάρκειας δυο καλλιεργητικών περιόδων, με 55.000 ευρώ. Ήταν καιρός, πλέον, η χώρα μας να προσαρμοστεί με τη διαχείριση των αποβλήτων και την αξιοποίησή τους για την παραγωγή νέων προϊόντων. Η διαδικασία αυτή, σε όλες πλέον τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί θεσμό, ενώ στη χώρα μας παραμένει στα χαρτιά η στην έρευνα. Τέτοιου είδους πρακτικές προχωράνε ένα σημαντικό βήμα για το περιβάλλον αλλά και την τοπική παραγωγή και οικονομία.

Πλεονεκτήματα

Η λυματολάσπη είναι επαναχρησιμοποιούμενο υλικό, που προκύπτει από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Μία χρήση αυτής βρίσκει εφαρμογή στη γεωργία, σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Σχολής, Σπύρο Κουτρούμπα. «Η μέση σύσταση των ελληνικών εδαφών σε οργανική ουσία είναι 1% και βαίνει μειούμενη, εξαιτίας του ότι οξειδώνεται λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν. Αντίθετα, η μέση περιεκτικότητα των ελληνικών ιλύων σε οργανική ουσία είναι 45%. Όταν προσθέσουμε οργανική ουσία στο έδαφος, βελτιώνουμε βασικές λειτουργίες, όπως η δομή, το πορώδες του εδάφους, η ικανότητα συγκράτησης νερού και θρεπτικών στοιχείων. Βελτιώνουμε, δηλαδή, την γονιμότητά του». Επίσης, αξιοποιούνται τα θρεπτικά στοιχεία της λυματολάσπης. Η μέση σύσταση των ελληνικών ιλύων είναι έως 4,4% σε άζωτο, 4% σε φώσφορο και 0,3% σε κάλιο, άρα διαθέτουν υψηλό δυναμικό θρεπτικών συστατικών. Με την εφαρμογή της, αντιμετωπίζεται η διάβρωση και η ερημοποίηση του αγροτικού εδάφους.

Ο κ. Κουτρούμπας σημειώνει ότι ξεκίνησαν τη χρήση σε φυτά μεγάλης καλλιέργειας, εξηγώντας ότι μέλημά τους είναι οι καλλιέργειες που αναπτύσσονται στην περιοχή. Το πανεπιστήμιο, στο πρώτο στάδιο, θα εφαρμόσει την έρευνα σε μικρές πειραματικές εκτάσεις, σε χωράφια παραγωγών που θα μπορούν να αντιληφθούν τα αποτελέσματα. «Εάν αξιοποιηθεί η ιλύς, προβλέπεται να καλύψουμε μια έκταση 800-1.000 στρεμμάτων το μέγιστο».

Μελέτη

«Σύμφωνα με τη σύμβαση, θα μελετηθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της ιλύος. Θα την αξιολογήσουμε με βάση τα κριτήρια των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής νομοθεσίας ως προς την καταλληλότητα χρήσης της για γεωργικούς σκοπούς. Επίσης, θα δούμε την επίδραση εφαρμογής της σε βασικούς δείκτες γονιμότητας του εδάφους, αλλά και την πιθανή αύξηση βαρέων μετάλλων» μεταφέρει, προσθέτοντας ότι θα εντάξουν και τον ζεόλιθο, που μπορεί να απορροφήσει τυχόν βαρέα μέταλλα. Μέσα από την έρευνα, επιδιώκουν να συγκρίνουν την απόδοση της καλλιέργειας με ανόργανα και οργανικά λιπάσματα. Τέλος, θα εξετάσουν το κόστος του εγχειρήματος, για να διαπιστωθεί εάν θα φέρει οικονομικό όφελος στον παραγωγό. «Τα αποτελέσματα των πειραμάτων είναι εξαιρετικά. Οι αγρότες που τα είδαν στον αγρό, είναι ενθουσιασμένοι», μεταφέρει. Η σύμβαση με τον δήμο περιλαμβάνει τη διάχυση των αποτελεσμάτων στον αγροτικό κόσμο.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: