Χτίστε αφορολόγητο κάνοντας αγορές αγροεφοδίων με κάρτα
Η απόφαση, που υπέγραψε πριν από λίγες μέρες ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, θέτει και τυπικά σε ισχύ τις διατάξεις του νόμου περί επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, βάζοντας παράλληλα οριστικά τέλος στο… χαρτομάνι των αποδείξεων.
Για το φορολογικό έτος 2017, οι φορολογούμενοι –εν προκειμένω, οι επαγγελματίες αγρότες– θα πρέπει, εφόσον τους ζητηθεί από την εφορία, να προσκομίζουν την κίνηση του λογαριασμού της κάρτας τους από την οποία προκύπτει η δαπάνη. Σημειώνεται ότι οι αγρότες θα πρέπει να δηλώνουν όχι μόνο την ελάχιστη δαπάνη που απαιτείται για την κατοχύρωση του αφορολόγητου, αλλά το σύνολό τους, όπως προκύπτει από την κίνηση της κάρτας.
Σε περιπτώσεις συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ένας φορολογούμενος δικαιούται το αφορολόγητο (π.χ. αγρότης/αγρότισσα) και ο έτερος δεν δικαιούται, αυτός που το δικαιούται θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολόγητου.
Η ποινή 22%
Υπενθυμίζεται ότι την έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ (που αντιστοιχεί σε αφορολόγητο από 8.636 έως 9.545 ευρώ, αναλόγως του αριθμού των προστατευόμενων τέκνων) δικαιούνται μόνο οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, αυτοί δηλαδή οι οποίοι –εκτός των άλλων προϋποθέσεων– έχουν εισόδημα τουλάχιστον 50% από αγροτική δραστηριότητα.
Τα ελάχιστα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα, που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι αγρότες για να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο, έχουν ως εξής:
- 10% του ετήσιου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ
- 15% του κλιμακίου εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ
- 20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα
Τα παραπάνω ισχύουν ανά κλιμάκιο εισοδήματος. Σε περίπτωση που ο αγρότης δεν έχει δαπανήσει το απαιτούμενο ποσό με κάρτα, τότε θα πληρώνει πρόσθετο φόρο 22% επί της δαπάνης με κάρτα που υπολείπεται του ελάχιστου ορίου.
Σημειώνεται ότι η κλίμακα είναι προοδευτική, πράγμα που σημαίνει ότι αγρότης με φορολογητέο εισόδημα 30.000 ευρώ, θα πρέπει να παρουσιάζει δαπάνες με κάρτα 4.000 ευρώ ετησίως (10.000 x 10% συν 20.000 x 15%) και όχι, για παράδειγμα, 4.500 ευρώ (30.000 x 15%).
Παράδειγμα
Αγρότης με εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες τουλάχιστον 1.750 ευρώ με κάρτα (10.000 x 10% συν 5.000 x 15%). Αν οι δαπάνες του με κάρτα είναι χαμηλότερες, για παράδειγμα 1.000 ευρώ, τότε θα κληθεί να πληρώσει έξτρα φόρο 165 ευρώ (750 x 22%).
Όσο περισσότερο υπολείπονται του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού οι δαπάνες με κάρτα, τόσο αυξάνεται ο πρόσθετος φόρος. Έτσι, αν οι ετήσιες δαπάνες με κάρτα του αγρότη του παραδείγματός μας είναι 800 ευρώ, ο πρόσθετος φόρος, με τον οποίο θα επιβαρυνθεί, θα είναι 209 ευρώ (950 x 22%).
Στις δαπάνες με κάρτα που «χτίζουν» το αφορολόγητο συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι αγορές αγροτικών εφοδίων και οι πληρωμές για την παροχή αγροτικών υπηρεσιών. Το ίδιο ισχύει και για μακρά λίστα δαπανών που έχουν να κάνουν με διατροφή, καπνό, αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά, εκπαίδευση, εστίαση, μεταφορές και στέγαση. Εξαιρούνται, ωστόσο, τα ενοίκια, τα τέλη κυκλοφορίας και οι αγορές οχημάτων.
Προκειμένου να ληφθούν υπόψη για την κατοχύρωση του αφορολόγητου, οι δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:
1) Με κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες-prepaid card).
2) Μέσω λογαριασμού πληρωμών Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών, όπως για παράδειγμα με μεταφορά πίστωσης, με εντολές άμεσης χρέωσης, με πάγιες εντολές, με τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές, μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), μέσω ηλεκτρονικού πορτοφολιού, με πληρωμή σε γκισέ ή σε μηχανήματα τύπου «easy-pay» κ.ά.