Αυτό το άρθρο είναι 86 μηνών

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για νωπά – ευαλλοίωτα

13/10/2017
7' διάβασμα
yperpsifistike-sti-vouli-to-nomoschedio-gia-nopa-evalloiota-101589

Με αναφορές στα θετικά σημεία του νομοσχεδίου για τα νωπά και ευαλλοίωτα αλλά και με το κίνδυνο να μείνει ανεφάρμοστο στην πράξη, έκλεισε η αυλαία. Υπερψηφίστηκε κι έγινε νόμος του κράτους η αποπληρωμή των παραγωγών εντός δυο μηνών, για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα, το βράδυ της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής.  

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε το πρωί και ολοκληρώθηκε τη νύχτα τα λεκτικά πινγκ πονγκ έδωσαν και πήραν για τις ευθύνες που έχουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αλλά δεν έλειψαν οι αναφορές ακόμη και σε θέματα, που μονοπώλησαν την επικαιρότητα από τα πακέτα Γιουνγκέρ, μέχρι τους διεμφυλικούς, τα διαστημόπλοια, τη μόλυνση στο Σαρωνικό και τα συνέδρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου κλήθηκε να δώσει απαντήσεις εφ΄ όλης της ύλης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για το νομοσχέδιο αλλά υπεραμύνθηκε των διατάξεων σημειώνοντας πως με αυτές ισχυροποιείται το πλέγμα προστασίας για τον παραγωγό και δίνεται αποφασιστικό πλήγμα στις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης αναφέρθηκε στη σημασία αυτού του νομοσχεδίου και μίλησε για την ανάγκη να σταματήσουν οι στρεβλώσεις της αγοράς αλλά και το γεγονός ότι όπου κι αν πήγε στη Θεσσαλία, οι παραγωγοί το είδαν με θετικό μάτι. Μίλησε για τις διατάξεις για τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει το έργο της εκτροπής του Αχελώου.

Πιο συναινετικός εμφανίστηκε ο Βασίλης Κόκκαλης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος μίλησε για το πλαίσιο που διαμορφώνεται από εδώ και στο εξής και κάλεσε την αντιπολίτευση να δει τις θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου και να το υπερψηφίσει.

Στο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπονται:

  • H υποχρεωτική επισήμανση  επί των συσκευασιών του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, της προέλευσης του γάλακτος και ειδικότερα της χώρας άμελξης, της χώρας επεξεργασίας και της χώρας συσκευασίας του.
  • Η υποχρεωτική αναγραφή σε όλα τα στάδια διακίνησης του κρέατος, από το σφαγείο έως την ταμειακή μηχανή του καταστήματος λιανικής, της χώρας γέννησης, ,εκτροφής και σφαγής του ζώου από το οποίο προέρχεται το κρέας.
  • Η υποχρέωση πληρωμής των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων εκ μέρους των χονδρεμπόρων, περιλαμβανομένων των super market, το αργότερο εντός 60 ημερών από την έκδοση του σχετικού τιμολογίου.

Για τους συνεταιρισμούς δεν υπερψηφίστηκε η τροπολογία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την αναστολή διώξεων νέων διοικήσεων για παλαιά χρέη, αλλά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε πως θα έρθει συνολική ρύθμιση και αναφέρθηκε σε χρέη συνεταιρισμών. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «ο καταναλωτής θα γνωρίζει με βεβαιότητα ποιο είναι πραγματικά εγχώριο προϊόν, όσον αφορά το γάλα, τα γαλακτοκομικά και τα κρέατα, και ποιο όχι. Συνεπώς θα καταπολεμηθούν σε μεγάλο βαθμό οι λεγόμενες ελληνοποιήσεις και ο αγρότης θα μπορεί να απολάβει την υπεραξία που του αναλογεί για τα ποιοτικά προϊόντα που παράγει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Αποστόλου.

Πρόσθεσε ότι: «με τη ρύθμιση των πληρωμών στις 60 ημέρες κατά ανώτατο όριο, απελευθερώνουμε τον αγρότη, τον αδύναμο κρίκο της εμπορικής διαδικασίας, από την πίεση που του ασκούν οι ισχυροί του χώρου. Είναι αδιανόητο την ώρα που ο αγροτικός κόσμος στερείται ρευστότητας να μετατρέπεται σε πιστωτή  των πολυκαταστημάτων και των χονδρεμπόρων. Για την υλοποίηση των διατάξεων αυτών χρειάζεται όμως οι ίδιοι οι αγρότες, οι οργανώσεις τους, όλοι οι εμπλεκόμενοι, να αναλάβουν δράση, να στηρίζουν και να στηριχθούν σε όσα προβλέπει ο νόμος».

Το νομοσχέδιο υπερασπίστηκαν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Καραγιάννης η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Βράντζα, ο τομεάρχης Αγροτικού του κόμματος, Σταύρος Αραχωβίτης και μεταξύ άλλων οι βουλευτές Χρήστος Αντωνίου (Ημαθίας), Νατάσσα Γκαρά (Έβρου)  Νίκος Παπαδόπουλος (Λάρισας), Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης (Α Θεσσαλονίκης) Μαρία Τριανταφύλλου (Αιτωλοακαρνανίας) κ.ά. αλλά και ο τομεάρχης Αγροτικού των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης.

Πυρά από αντιπολίτευση

Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης έθεσαν μια σειρά από ζητήματα σε σχέση με το νομοσχέδιο και διατύπωσαν έντονες επιφυλάξεις ή και αντιρρήσεις, για το αν και κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Επανειλημμένες ήταν οι φραστικές αντιπαραθέσεις για το νομοσχέδιο, ανάμεσα στη Φωτεινή Αραμπατζή και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Αποστόλου, καθώς η εισηγήτρια της ΝΔ επιχείρησε να αποδομήσει άρθρα, για τα οποία εξέφρασαν εκπρόσωποι φορέων τις επιφυλάξεις τους είτε προφορικά είτε με υπομνήματα. Φραστικό επεισόδιο υπήρξε προς στιγμήν και ανάμεσα στον Κώστα Τζαβάρα, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στις παθογένειες του νομοσχεδίου και στο γεγονός ότι δεν βάζει τάξη με το μητρώο εμπόρων.

Πυρά δέχτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, από πλευράς ΝΔ από το Μάξιμο Χαρακόπουλο για το θέμα της ΠΑΣΕΓΕΣ και για το ζήτημα του Αχελώου και χαρακτήρισε το συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη Θεσσαλία «επικοινωνιακά παιχνιδίσματα» αλλά και από το Δημήτρη Κυριαζίδη (Δράμας) για τις ελληνοποιήσεις στην πατάτα Νευροκοπίου, που δεν έδωσε αποζημιώσεις το ΥΠΑΑΤ, αφήνοντας, όπως είπε ξεκρέμαστους τους παραγωγούς. Το γεγονός ότι δεν ενεργοποιήθηκε το μητρώο εμπόρων επεσήμανε και ο τομεάρχης Αγροτικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και εισηγητής του νομοσχεδίου, Μιχάλης Τζελέπης, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν καλές προθέσεις αλλά χωρίς μηχανισμό, θα είναι ανεφάρμοστο και ότι η κυβέρνηση ουδέποτε εφάρμοσε τη διάταξη του νόμου για το Μητρώο Εμπόρων.

Κατά του νομοσχεδίου, τάχθηκαν σαφώς και με πολλές αιχμές και ο Νίκος Μωραΐτης και η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ, γιατί δεν λύνει ουσιαστικά τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, που και πάλι θα είναι ευάλωτοι στις πιέσεις έχοντας πλέον πρόστιμο και 5%, επειδή δεν τους πληρώνουν.

Πιο ήπια κριτική αλλά με επιφυλάξεις ως προς ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου διατύπωσαν και οι Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι για τη δυνατότητα στην εφαρμογή αλλά και ο Δημήτρης Καβαδέλλας (Ένωση Κεντρώων).

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: