Πώς υπολογίζεται η προσαύξηση στις συμπληρωματικές
Mπορεί η προθεσμία της 30ης Ιουλίου για τις φετινές δηλώσεις να βρίσκεται πίσω μας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι αγρότες έχουν ξεμπερδέψει με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Δεν είναι μόνο τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που παίρνουν σειρά και τα οποία αναμένεται να ανέβουν στο taxisnet το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου, αλλά και η πραγματικότητα της μεταγενέστερης -σε σχέση με το έτος που αφορούν- και σταδιακής καταβολής των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μια πραγματικότητα που αναγκάζει τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου και, φυσικά, τους λογιστές τους, να βρίσκονται σε διαρκή… φορολογική εγρήγορση και παράλληλα καθιστά εκ των ουκ άνευ την υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή: Όπως είναι γνωστό, από το 2016, άλλαξε ο τρόπος που αντιμετωπίζονται φορολογικά οι επιδοτήσεις και πλέον η βασική ενίσχυση φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Αντίστοιχα, από το πρώτο ευρό φορολογούνται οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις για το ποσό του αθροίσματός τους που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Τα εν λόγω ποσά αντλούνται από τη βεβαίωση που χορηγεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ για φορολογική χρήση.
Το θέμα, ωστόσο, είναι ότι στη βεβαίωση αυτή δεν έχουν συμπεριληφθεί π.χ. οι ενισχύσεις βάμβακος που τυχόν καταβλήθηκαν εντός του 2018 και αφορούν προηγούμενες χρήσεις. Μάλιστα, το φαινόμενο των καθυστερημένων -με την έννοια που αναφέραμε παραπάνω- καταβολών ήταν ακόμα πιο έντονο την περσινή χρονιά.
Επομένως, η υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης- ώστε ο παραγωγός να είναι καλυμμένος απέναντι σε τυχόν έλεγχο- είναι μονόδρομος. Η δήλωση αυτή, θυμίζουμε, μπορεί να γίνει οποτεδήποτε μέχρι το τέλος του επόμενου από το έτος καταβολής χρόνου, δίχως το πρόστιμο των 100 ευρώ.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν επιβαρύνεται με την ανάλογη προσαύξηση φόρου. Αντίθετα με την εντύπωση που μπορεί να υπάρχει σε ορισμένους, η προσαύξηση υπολογίζεται από την ημερομηνία λήξης των φορολογικών δηλώσεων του έτους που αφορούν και σαφέστατα όχι από την ημερομηνία καταβολής της επιδότησης.
Το ποσοστό προσαύξησης είναι 0,73% ανά μήνα. Επομένως, κάποιος που έλαβε μέσα στο 2017 επιδότηση που αφορούσε το έτος 2015, για το οποίο η προθεσμία για τις δηλώσεις ήταν η 18/7/2016, θα έχει προσαύξηση από την ημερομηνία αυτή και μετά για κάθε μήνα.
Σημειώνεται, επίσης, ότι οι επιδοτήσεις που αφορούν τα έτη 2016 και προηγούμενα, φορολογούνται σύμφωνα με τα ισχύοντα του έτους που ανάγονται (βλ. σχετικά ΠΟΛ. 1116/2015)
Καλό θα είναι, επομένως, οι αγρότες να ενημερώνουν άμεσα τους λογιστές τους για τις πιστώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ στον λογαριασμό τους, ώστε να προβαίνουν άμεσα στις συμπληρωματικές δηλώσεις. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται χειρόγραφα μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους που εκδόθηκε η βεβαίωση και η καταβολή του φόρου γίνεται, όπως και των λοιπών δηλώσεων, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Δεκεμβρίου εκάστου φορολογικού έτους.
Νέα εκκαθάριση, μεγαλύτερη προκαταβολή
Η συμπληρωματική δήλωση οδηγεί σε νέα εκκαθάριση και, συνεπώς, σε μεγαλύτερο φόρο, άρα και σε υψηλότερο ποσό προκαταβολής.
Η προκαταβολή είναι το 55% του φόρου που αναλογεί στο συνολικό -είτε είναι πραγματικό είτε τεκμαρτό- εισόδημα το κρινόμενο (διανυόμενο) έτος και προκύπτει ως εξής: Φόρος (κύριος και συμπληρωματικός) x 55% μείον παρακρατούμενους ή προκαταβλητέους φόρους.
Προκαταβολές φόρου έως 30 ευρώ δεν βεβαιώνονται καθόλου. Στην περίπτωση που μειωθεί το εισόδημα του φορολογουμένου σε ποσοστό άνω του 25%, μπορεί ο φορολογούμενος να ζητήσει με αίτησή του τη μείωση της προκαταβολής. Η αίτηση υποβάλλεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του φορολογικού έτους στο οποίο έγινε η βεβαίωση και αφορά τα ποσά που δεν έγιναν ληξιπρόθεσμα κατά τον χρόνο της αίτησης.
Της Φωτεινής Μακρή, Φοροτεχνικός, ειδική στη φορολογία αγροτών