Αυτό το άρθρο είναι 77 μηνών

Η πολλαπλή χρήση του ζεόλιθου σε φυτική & ζωϊκη παραγωγή

26/07/2018
2' διάβασμα
i-pollapli-chrisi-tou-zeolithou-se-fytiki-zoiki-paragogi-130785

Θεωρώντας τον ζεόλιθο φυσικό εργαλείο έξυπνης καλλιέργειας, η Όλγα Ραπτοπούλου δημιούργησε στην Αλεξανδρούπολη το Zeorganic για την εμπορία του στον πρωτογενή τομέα. «Με παρόρμηση του στρατηγικού συμβούλου Νίκου Λυγερού, ασχολήθηκα με τον ζεόλιθο, όταν δεν ήταν διαδεδομένη η χρήση του. Μετά από πέντε χρόνια, δεν εξηγούμε τι είναι ο ζεόλιθος, αλλά αναφέρουμε πώς μπορεί να αυξήσει μια παραγωγή και πού χρησιμοποιείται». Ακόμη, προσθέτει ότι οι παραγωγοί βιώνουν στο χωράφι την παροχή προϊόντος προστιθέμενης αξίας.

Περιμένοντας να κυκλοφορήσει στην αγορά ο ελληνικός ζεόλιθος, στις κοκκομετρίες που χρησιμοποιούν επιλέγουν ως πρώτη ύλη κλινοπτιλόλιθο ΕΕ, που εισάγεται από τη Βουλγαρία, καθότι πρόκειται για κοίτασμα γειτονικό με το ελληνικό, επομένως η ποιότητά του είναι κοντινή.

Διαβάστε σχετικά: Η αλήθεια για τον ζεόλιθο και τρόποι εφαρμογής στο χωράφι

Η κα Ραπτοπούλου κατάφερε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό δίκτυο συνεργασιών ανά την Ελλάδα με αγρότες και κτηνοτρόφους που εμπιστεύονται το προϊόν. «Φάρμες σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Θράκη χρησιμοποιούν συστηματικά τον κλινοπτιλόλιθο, στις εγκαταστάσεις και τη διατροφή των ζώων». Οι κτηνοτρόφοι βρήκαν στον ζεόλιθο ένα πολύτιμο και συνάμα οικονομικό εργαλείο, καθώς απορροφά την υγρασία και τις οσμές, ενώ ταυτόχρονα προφυλάσσει τα ζώα από διάρροιες και εντερικές παθήσεις. Η καλή υγεία των σιτιζόμενων με ζεόλιθο ζώων συνεπάγεται καλύτερες παραγωγικές αποδόσεις.

«Εξίσου σημαντικό ρόλο διαδραματίζει στο ψέκασμα του αμπελιού και της ελιάς, γιατί δεν επιτρέπει να αναπτυχθούν ασθένειες που σχετίζονται με μύκητες. Οι ελαιοπαραγωγοί αποκτούν ένα σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση του ελαιολάδου». Επίσης, έγιναν πολλές εφαρμογές σε οπωροφόρα και ακτινίδια. «Αυτοί που θέλουν να φυτέψουν νέες φυτείες ακτινιδίων προχωρούν σε ενσωμάτωση του ζεόλιθου στη γη που τους βοηθάει να έχουν μια πολύ καλή υποδομή για μια πολύ δυνατή υπερδομή».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: