Αυτό το άρθρο είναι 99 μηνών

Ζωηρή η ζήτηση για το ελληνικό μήλο, από νέες αγορές

Φεύγουν γρήγορα οι πρώιμες ποικιλίες, χωρίς αποθέματα ξεκινά η σεζόν για την Ευρώπη
04/09/2016
2' διάβασμα
zoiri-i-zitisi-gia-to-elliniko-milo-apo-nees-agores-48803

Με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις δείχνει να ξεκινά η φετινή σεζόν για τα ελληνικά μήλα, καθώς τα ποιοτικά στοιχεία της παραγωγής, όπως αυτά προδιαγράφονται από τη συγκομιδή που έχει ξεκινήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σε συνδυασμό με την, έστω οριακή, μείωση του τονάζ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για ένα καλύτερο πλασάρισμα στη διεθνή αγορά.

Την παραπάνω εκτίμηση ενισχύουν τόσο η έντονη κινητικότητα που καταγράφεται αυτές τις μέρες στο εγχώριο εμπόριο, με τους ξένους αγοραστές να έχουν ήδη προσεγγίσει συνεταιρισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις για τις πρώτες παραγγελίες, όσο και οι πετυχημένες προσπάθειες δυναμικών συνεταιριστικών παικτών του κλάδου να ξεκλειδώσουν νέες αγορές στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Από τα μέσα Αυγούστου, έχει ξεκινήσει στην Αγιά, την Άρνισσα και την Καστοριά, η συλλογή των πρώιμων ποικιλιών, με τα Gala να βαίνουν πλέον προς το τέλος τους και να «φεύγουν» με γοργούς ρυθμούς. Σειρά παίρνει, από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά, ο κύριος όγκος των κόκκινων ποικιλιών. Τα μηνύματα από την ποιότητα είναι άκρως ενθαρρυντικά, το ίδιο και για την ποσότητα, που φαίνεται να επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Ένωσης Μήλων και Αχλαδιών, όταν στις αρχές Αυγούστου μιλούσε για συνολική παραγωγή της τάξης των 263.000 τόνων στη χώρα μας, αυξημένη κατά 9% σε σχέση με πέρυσι.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο, αναμένεται μικρή μείωση, της τάξης του 3%, στους 12.005 τόνους, ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι η εμπορική χρονιά εκκινεί με μηδενικά αποθέματα από την περυσινή σεζόν. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν επίσης τη θέση της Πολωνίας ως κυρίαρχης δύναμης στην Ευρώπη, με την παραγωγή της να αυξάνεται φέτος στους 4,15 εκατ. τόνους (+4% σε σχέση με πέρυσι).

Οι πιέσεις που ασκεί η πολωνική υπερπροσφορά, σε συνδυασμό με το ρωσικό εμπάργκο, κάνουν πολλούς καλλιεργητές να εμφανίζονται συγκρατημένοι σε ό,τι αφορά τις τιμές. «Η Ελλάδα επηρεάζεται έμμεσα από το ρωσικό εμπάργκο. Η εν λόγω αγορά απορροφούσε το μεγαλύτερο μέρος της πολωνικής παραγωγής. Τελευταία, όμως, φαίνεται ότι αυτή έχει βρει διέξοδο στις χώρες της ΝΑ Ασίας, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην αποσυμφόρηση της ευρωπαϊκής αγοράς», σημειώνει στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής του ΑΣ Ζαγοράς, Διονύσης Βαλασσάς.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί

Γιάννης Τσατσάκης

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: